Mit ünnepelhetünk novemberben?

November nem csak a csöndes emlékezés, és a hangos halloween-partyk hónapja. Számtalan más jeles nap és világnap vár arra, hogy megemlékezzünk róla!

A régi magyar naptárban négy jeles szent ünnepe is novemberre esik. Mindegyik népszerű volt valaha az ország egész területén. Manapság újra divatba jött a Márton-nap, és azt már szinte mindenki tudja, hogy aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik. De miért is? Mert Mártont, aki egyszerű pap szeretett volna maradni, püspökké akarták kinevezni. Ő pedig a megtiszteltetés elől a libaólba bújt, s csak a felháborodott szárnyasok gágogása vezette nyomra a hozzá érkező papi küldöttséget. Ha azonban libát eszünk ezen a napon jusson eszünkbe, hogy rétest együnk desszertnek, mint hajdanán eleink. Ez a szokás is Márton alakjához kötődik, aki drága püspöki köpenyének felét egy fázó koldusra adta. A rétes tésztája Márton köpönyegét jelképezi, s a rétessel minél több embert kell megkínálni, hogy a jótékonyságot mi is gyakorolhassuk.

Vacsora

Erzsébetkor, azaz november 19-én Árpádházi Szent Erzsébet emléknapja van. Hozzá kötődik a híres legenda, hogy amikor királyi asztal maradékát a koldusoknak adta, s ezen rajtakapták, rózsává vált a sok kenyér a kötényében. Valaha a legnépszerűbb női név volt, mára megritkult az Erzsébetek száma. Ha ezen a napon havazik, azt mondják: “Erzsébet megrázta a pendelyét.”

Katalinkor, november 25-én a lányok és a fiúk egyaránt jóslással foglalatoskodtak. A lányok Katalin – ágakat tettek vízbe, melyet mezítláb kellett az orgonabokorról levágni. Minden ágra egy fiú nevét írták föl, s amelyik leghamarabb kihajtott, azt gondolták jövendőbelijüknek. A fiúk leányinget szereztek, azzal a párnájuk alatt aludtak, s a hiedelem szerint így megálmodhatták majdani házastársukat.

A fő férjjósló nap azonban András napja volt. A lányok mondása szerint “Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.” Ekkor, november 30-án kezdték meg a disznóöléseket is.

Mai, modern világnapjaink közül novemberben kiemelkedik a diabetes – világnap, melyet november 14-én tartanak. Különösen figyelemfelhívó nap ez, hiszen ebben a népbetegségben ma már 4 millióan halnak meg világszerte.

November 17-e Budapest napja. 1873-ban, ezen a napon tartotta alakuló gyűlését az egyesített Budapest Székesfőváros közgyűlése.

November 20-án, illetve mindig harmadik csütörtökén Dohányzásmentes Világnap van. Célja, hogy minél több ember meneküljön meg ettől a szenvedélytől, mely könnyen az életébe kerülhet.

November utolsó péntekén tartják a Ne vásárolj semmit! – napot. A túlzott fogyasztás, a javak egyenlőtlen elosztása és az erőszakos reklámok adták az ötletet ehhez a naphoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.