ünnepek címkéhez tartozó bejegyzések

Mit ünnepelhetünk novemberben?

November nem csak a csöndes emlékezés, és a hangos halloween-partyk hónapja. Számtalan más jeles nap és világnap vár arra, hogy megemlékezzünk róla!

A régi magyar naptárban négy jeles szent ünnepe is novemberre esik. Mindegyik népszerű volt valaha az ország egész területén. Manapság újra divatba jött a Márton-nap, és azt már szinte mindenki tudja, hogy aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik. De miért is? Mert Mártont, aki egyszerű pap szeretett volna maradni, püspökké akarták kinevezni. Ő pedig a megtiszteltetés elől a libaólba bújt, s csak a felháborodott szárnyasok gágogása vezette nyomra a hozzá érkező papi küldöttséget. Ha azonban libát eszünk ezen a napon jusson eszünkbe, hogy rétest együnk desszertnek, mint hajdanán eleink. Ez a szokás is Márton alakjához kötődik, aki drága püspöki köpenyének felét egy fázó koldusra adta. A rétes tésztája Márton köpönyegét jelképezi, s a rétessel minél több embert kell megkínálni, hogy a jótékonyságot mi is gyakorolhassuk.

Vacsora

Erzsébetkor, azaz november 19-én Árpádházi Szent Erzsébet emléknapja van. Hozzá kötődik a híres legenda, hogy amikor királyi asztal maradékát a koldusoknak adta, s ezen rajtakapták, rózsává vált a sok kenyér a kötényében. Valaha a legnépszerűbb női név volt, mára megritkult az Erzsébetek száma. Ha ezen a napon havazik, azt mondják: “Erzsébet megrázta a pendelyét.”

Katalinkor, november 25-én a lányok és a fiúk egyaránt jóslással foglalatoskodtak. A lányok Katalin – ágakat tettek vízbe, melyet mezítláb kellett az orgonabokorról levágni. Minden ágra egy fiú nevét írták föl, s amelyik leghamarabb kihajtott, azt gondolták jövendőbelijüknek. A fiúk leányinget szereztek, azzal a párnájuk alatt aludtak, s a hiedelem szerint így megálmodhatták majdani házastársukat.

A fő férjjósló nap azonban András napja volt. A lányok mondása szerint “Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.” Ekkor, november 30-án kezdték meg a disznóöléseket is.

Mai, modern világnapjaink közül novemberben kiemelkedik a diabetes – világnap, melyet november 14-én tartanak. Különösen figyelemfelhívó nap ez, hiszen ebben a népbetegségben ma már 4 millióan halnak meg világszerte.

November 17-e Budapest napja. 1873-ban, ezen a napon tartotta alakuló gyűlését az egyesített Budapest Székesfőváros közgyűlése.

November 20-án, illetve mindig harmadik csütörtökén Dohányzásmentes Világnap van. Célja, hogy minél több ember meneküljön meg ettől a szenvedélytől, mely könnyen az életébe kerülhet.

November utolsó péntekén tartják a Ne vásárolj semmit! – napot. A túlzott fogyasztás, a javak egyenlőtlen elosztása és az erőszakos reklámok adták az ötletet ehhez a naphoz.

Mit ünnepelhetünk szeptemberben?

Szeptemberben visszatér az élet a régi kerékvágásba. A nyaralásból már csak némi barnaság és néhány száz “egyszer-majd-elviszem-és-megcsináltatom” fénykép maradt. A strandtörölközők a szekrény mélyén, a vízicipők meg nem is tudom hol, remélem jövőre előkerülnek. A gyerekek reggel nyűgösen készülődnek, ki ide, ki oda. Mi van ezen ünnepelnivaló?

Pedig a szeptember hagyományosan rengeteg izgalmas ünnepet rejt magában. Nem csoda, hiszen egykor az ősz számított a bőség, a betakarítás idejének. A mi éghajlatunkon ekkor érik a legtöbb gyümölcs, ilyenkor volt a leggazdagabb az emberek étrendje. Szeptemberben kezdődött a “kisfarsang”, a lakodalmak, bálok őszi időszaka. A termények tartósítását, feldolgozását a régi világban szerették kalákában végezni, így egy-egy munkaalkalom is igazi mulatsággá, ünneppé nőtte ki magát. Ugye ma sem mondasz nemet, ha szüretre kapsz meghívást? Hiszen a szőlőszedés ilyenkor szinte mellékes, a jó hangulat, a barátok, a tavalyi bor és a bográcsos pörkölt, na meg nem utolsó sorban az érett szőlő zamata felülírja az egész napos görnyedezést. Aki olyan szerencsés, hogy már szeptemberben szüretre mehet, az mindenképpen tegye meg, októberben általában már borongósabb az idő. Régebben a szüret után szüreti bált tartottak. Ennek hagyományaként ma a szőlőtermő helyeken a szüret időszakában tartják a falunapokat. Ha szereted az ilyesmit, netán helyi kötődésed van, látogass el egyre, garantáltan remek ételeket és mustot kóstolhatsz.

Szőlő

Ha kukoricafosztóba, tolltépőbe nem is, egy Szent Mihály-napi mulatságba, vagy rendezvényre még mindig elmehetünk. A pásztorok valaha ezen a napon hajtották be a legelőről az egész nyáron kint tartott állatokat. Ilyenkor kapták meg a fizetségüket a gazdáktól, amiből jócskán költöttek az este megtartott juhászbálban. Mivel a pásztorok egész évben a pusztában legeltettek, szórakozásra, társaságra nem tehettek szert, feleségükkel, szeretőjükkel is csak ilyenkor találkoztak, a juhászbál igazi “ereszd el a hajamat” lehetett. Manapság ezek a hagyományőrző alkalmak igazi családi kikapcsolódást adhatnak. A kicsiket táncház, mese, bárányos játékok várják, a nagyobbak próbára tehetik magukat régmúlt idők ügyességi játékaiban. E napon kötelező gasztronómiai élmény a birkapörkölt és sok helyen sajtkülönlegességekkel is kedveskednek a vendégeknek.

Birkapásztor

A régi kalendáriumot lapozgatva látnivaló, hogy szeptemberben számos helyen van búcsújáró nap. Feltétlenül látogass ki, ha nálatok is ilyenkor tartják. A tömegben az ember mindig rengeteg ismerőssel fut össze és még szíves párnácskát is lőhet neked a kedvesed, amennyiben vágysz egyre. Akárhogyan, a búcsú mindannyiunkban feléleszti a gyermeket, bár a vattacukrot nem árt kiváltani például egy szelet finom házi rétessel.

Minden évben igazi kulturális csemegét jelent a Magyar Dráma napja, ez is szeptemberben van, 21-én. Ilyenkor a színházak általában valami interaktív nézőboldogítással készülnek. Vállalkozó kedvűeknek való, csak arra vigyázz, hogy a jegyek fénysebességgel szoktak elfogyni, szóval, ha így zökkentenéd ki magad az őszi lehangoltságból, irány valamelyik jegyiroda.

Végül egy jó hír a zöldeknek: szeptember 23-án besegítünk a szemétszedésbe, ez ugyanis a nemzetközi hulladékgyűjtő nap. Igazi ünnep lesz, ha végre tisztaságot és rendet vágunk a szűkebb környezetünkben.