tea címkéhez tartozó bejegyzések

A zöld tea hatása a szervezetre

A tea igen népszerű ital, sőt számos országban (például Anglia, India) a kultúra szerves része. A kávéhoz hasonlóan élénkítő hatással rendelkezik, emiatt késő délutáni vagy esti időpontokban többeknek (akik érzékenyek a koffeinre, illetve alvászavarban szenvednek) nem ajánlott a fogyasztása. Emiatt lehet, hogy míg eddig a legtöbben a fekete teát részesítették előnyben, ma már inkább a különböző gyümölcsös, vagy gyógynövény alapú teák felé fordulnak. Hiszen ezeknek alacsonyabb, vagy egyáltalán nincs koffein tartalmuk.

Zöld tea

A zöld tea például hatalmas sikernek örvend Európa szerte. Igaz, hogy alapvetően ázsiai ital, de a jótékony élettani hatásainak köszönhetően egyre népszerűbb itt is. És nem csak mint tea, hanem az abból készített illatszerek, üdítők, étrend-kiegészítők is kelendőbbek lettek.

A teákról általánosságban elmondható, hogy antioxidáns hatásuk van. A zöld teánál azonban számtalan egyéb jó tulajdonságról is beszélhetünk.

  • Antidiabetikus hatása miatt segíti a vércukor regulációját, ezáltal cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
  • Polifenol tartalmának köszönhetően vírus- és baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik. Ellenállóbbá teszi a szervezetet, erősíti az immunrendszert, véd a fogszuvasodás és a fogínybetegségek ellen.
  • Szakértők szerint aki rendszeresen több deciliter zöld teát iszik egy nap, annál kisebb eséllyel képződik szív- és érrendszeri problémával járó betegség.
  • Emellett a legújabb kutatások szerint a zöld tea fő összetevője, az epigallocatechin-gallátnak (EGCG-nek) nagy jelentősége van a daganatos betegségek megelőzésében. Gátolja ugyanis a rákmegelőző állapotok valódi rossz indulatú daganattá való kialakulását.

Az egészségmegőrzés mellett a szépségápolásban is hasznos szerepet tölt be.

  • Gyorsítja a hámszövet kollagén rostjainak megújulását, így megelőzi, illetve csökkenti a bőr ráncosodását.
  • Anyagcsere-gyorsító szerepének köszönhetően (cukor és édesítőszer nélkül fogyasztva), ideális kiegészítője lehet bármely fogyókúrának.

Az édesebb teák kedvelőinek nagy örömére már léteznek különböző gyümölcsökkel ízesített zöld teák is. Ezek ugyanolyan jótékony tulajdonságokkal bírnak, mint a hagyományos, natúr zöld tea. Valamint a már említett étrend-kiegészítőknek (pl: Argin zöld tea kivonat kapszulának) sincs semmilyen mellékíze, így diéta során szintén remekül alkalmazhatja bárki.

A gyógyító bodza

A bodza egy 3-10 méter magas fa, vagy inkább bokor. Május végétől virágzik, az út széléről sokaknak ismerős lehet tenyérnyi fehér virágaival. Ez a csodálatos növény amellett, hogy nagyon finom szörpként fogyasztva, jelentős gyógyerővel is rendelkezik. Generációk óta alkalmazzák láz, meghűlés, köszvény, szív- és érrendszeri panaszok orvoslására.

A bodza minden részét, tehát virágát, levelét, gyökerét, kérgét és bogyóját is fel lehet használni valamire. Nézzük is, hogy pontosan mire:

Bodza

  • A gyökeréből készült főzet tisztítja és egyben fiatalítja is a bőrt. Segít az arcbőr mélyebb, hatásosabb tisztításában, ezért esti arclemosóként ideális választás. Az ebből készül főzetből napi egy csészével kell meginni, így tisztítja a szervezetet.
  • Kérge és levele nyersen káros, többek szerint mérgező lehet, emiatt ezek fogyasztása nem javasolt. Ugyanakkor a gyógyszeriparban több betegség (rák, influenza, csontvelő-átültetés) esetén használják.
  • A bodza fekete gyümölcse (bogyója) lekvárként, befőttként és teaként is fogyasztható. Számtalan vitamin és hasznos ásványi anyag található benne, amely miatt a szervezetünknek nagy segítség, ha rendszeresen vagy akár kúraszerűen fogyasztjuk például finom lekvár formájában.
  • Legtöbben virágát ismerik és használják. Ízletes limonádé, szörp és tea készíthető belőle. Hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. Külsőleg használhatjuk borogatásként, csupán le kell forrázni, majd az árpás szemet, vagy a herpeszt vattával ecsetelhetjük.

Bodza szörp

A gasztronómia iránt érdeklődők már biztos találkoztak a bodza egyéb felhasználási módjaival is. Az egyik “legdivatosabb” most a bundás bodza, amely egy könnyű nyári desszertnek, vagy egészséges vacsorának is tökéletes. Elkészítése pedig körülbelül 10 percbe telik :
A szárával együtt leszedett bodzavirágokat alaposan megmossuk. Felverünk 1 tojást, adunk hozzá 1 csipet sót, 1 dl tejet és annyi lisztet, hogy egy sűrű tésztát kapjunk. A bodzavirágokat belemártjuk a palacsinta-szerű tésztába, majd kevés forró olajban sütjük ki. Amikor kész, megszórhatjuk porcukorral, vagy eperrel, fagyival tálalhatjuk.