tanácsadás címkéhez tartozó bejegyzések

Egy életem, egy halálom! – A life coaching nem mese

Egy életem, egy halálom – mondja a főhős minden mesében, mielőtt kiállná a veszélyes, de nagy jutalommal kecsegtető próbákat. Akinek sikerül legyőzni a félelmét és az akadályokat, annak minden téren rendeződik az élete: tündérszép feleséget kap, s vele anyagi javakat, hatalmat – fele királyság formájában. Ha jobban szemügyre vesszük a magyar népmeséket, a főhős mellett gyakran találunk egy segítőt, legtöbbször állat, táltos ló, királylány, vagy öreganyó formájában. A patrónus bizonyos kérdéseket megválaszol, viselkedési szabályokat mond el a hősnek, vagy buktatókra hívja fel a figyelmét. Nélküle a szegénylegény bizony elbukna, s bukásáért az életével fizetne.

Őseink, akik a népmeséket kitalálták, továbbfejlesztették és csiszolgatták, ezek szerint tisztában voltak azzal, hogy a sikeres élethez elengedhetetlen egy segítő személy jelenléte. A nagy tervek nagy lelket igényelnek, de a mai bonyolult világban néha a legnagyobb lendület, legragyogóbb gondolat is kevés. A gondolatokat rendszerezni kell, a buktatókat módszeresen ki kell küszöbölni, el kell igazodni a határidők, adózási és jogi procedúrák szövevényében. Ehhez a mindennapok hősének rá kell találnia saját válaszaira, saját céljaira és azokra a következetes lépésekre, amik céljaihoz elviszik. A mesékben a segítő gyakran először felméri a főhősnek a problémához való viszonyulását és érzelmi érettségét (például kiszolgáltatott állat képében jelenik meg, akin a főszereplő megkönyörül), és csak akkor segít, ha partnerét arra méltónak találja.

A modern patrónusi feladatot a life coach, vagyis az életvezetési tanácsadó látja el. Az ő segítségével a tervei megvalósításában elakadt, vagy valamilyen gátlással küszködő ember rátalálhat problémájának legegyszerűbb, leginkább testhezálló megoldására. Tanácsadási területe igen sokrétű. Segít újdonsült vállalkozóknak, önmagukat jobban megismerni kívánó személyeknek, azoknak, akik szeretnék pénzüket jobban beosztani, vagy olyanoknak, akik mindig elúsznak a határidőkkel, és feladataik teljesítését nem kihívásként, hanem nyomasztó, stresszes teherként élik meg. A life coach azonban nem pszichológus, nem a lelki problémákat oldja fel, hanem praktikus megoldásokat kínál olyan mindennapi problémákra, amelyek bár egyszerűnek tűnhetnek, a mindennapi életben nagyon zavarónak bizonyulnak. Nem keresi a lelki eredetű okait például egy halogató magatartásnak, de segít abban, hogy a tanácskérő szervezettebben, kiegyensúlyozottabban tudja ellátni feladatait.

Aki a life coach pályához kedvet érez, kiváló szakemberektől sajátíthatja el a szükséges tudást, tanfolyam keretében. Nem árt, ha sokat látott, tapasztalt személyiség, és az sem hátrány, ha eddig is emberekkel foglalkozott, jól ismeri a különböző kommunikációs technikákat és képes távolságot tartani az érzelmi szempontból nehéz szituációkban. Hiszen a segítőnek kívül kell maradnia a körön, hogy átláthassa a segített személy helyzetét. Csak így képes elvezetni “páciensét” a megoldásig. Egyike azoknak a szép és hasznos szakmáknak, ahol az örömet a másik sikere jelenti, és ami mélyen gyökeredzik természetes emberi igényeinkben, amint ezt ősi meséink is bizonyítják.