szakácsverseny címkéhez tartozó bejegyzések

Magyar séf a Bocuse d’Or döntőjében

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb gasztronómiai versenye, ahova idén másodjára jutott ki magyar szakács. Tavaly Széll Tamásért izgulhatott az ország, idén pedig Molnár Gábor jutott tovább a lyoni döntőbe, mely 2015 januárjában kerül majd megrendezésre. Az eredményhirdetésen bejelentették, hogy a 2016-os Bocuse d’Or európai elődöntőjét Magyarország rendezheti.

A verseny a 20. századi modern gasztronómiai fejlődés császáráról, Paul Bocuse-ről kapta nevét. A Gault Millau magazin 1989-ben az Évszázad Szakácsának választotta. A Bocuse d’Or szakácsversenyt 1987 óta számít a világ legnagyobb presztizsű szakácsversenyének.

Idén a svéd fővárosban, Stockholmban rendezték meg a Bocuse d’Or európai selejtezőjét. 20 ország csapata versenyzett május 7-én és 8-án. A három tagú csapatoknak egy halételt és egy húsételt kellett készíteni. A halat tányérszervizben, a húst dísztálon kellett a zsűrinek bemutatni. Minden évben vannak kötelező alapanyagok, melyeket minden csapatnak fel kell használnia. Idén a következők voltak: fekete tőkehal Belon-osztrigával, fekete kagylóval, illetve svéd malac combja.

Bocuse d’Or

A magyar csapat chef-je, Molnár Gábor az első Sirha Budapest kiállításon megtartott Bocuse d’Or magyar döntőn szerzett első helyezéséért nyerte el az indulás jogát. Molnár Gábort Várvízi Péter coach és Pohner Ádám comis segítette a svédországi megmérettetésen. A magyarok számára a csapat egyik fő támogatója, a METRO Áruház biztosította a halat a versenyre és a felkészülés idejére.

Bocuse d’Or METRO

A verseny első három helyezettje Svédország, Dánia és Norvégia lett. A 2015-ös döntőbe az első 12 helyezett juthat tovább, így a 9. helyezett Molnár Gáboréknak a világ legjobbjai közt a helye. Mint minden versenyen, itt is osztottak különdíjakat: a legjobb hústányért a finnek, a legjobb haltányért a franciák, a legjobb commis (=segéd) díjat pedig az oroszok kapták.

A 2016-os Bocuse d’Or európai központja Budapest lesz, ami rendkívüli lehetőség lesz arra, hogy az egész világnak bemutatkozzunk nem csak gasztronómiai, hanem turisztikai és kulturális szempontból is. A versenynek a Hungexpo ad majd otthont.