napkollektor címkéhez tartozó bejegyzések

Zöld energia régi és új otthonokba!

A környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó rendszereket nem csak új, hanem természetesen használt, már megépült rendszerekbe is integrálhatjuk. Valójában igencsak nehéz helyzetben lenne mind a szakma, mind a felhasználók, érdeklődők, ha csak új ingatlanok építésekor lehetne az épület gépészeti rendszereihez csatlakoztatni. Szerencsére erről nincsen szó. Mindenféle épület gépészeti rendszerét alkalmassá lehet tenni egy napkollektoros, napelemes, vagy szélenergiát hasznosító berendezések fogadására. Gondolhatunk itt ipari épületekre, családi házakra, társasházakra, de akár egy nyaralóra is. Ami kizáró ok lehet, az a szándék hiánya. A mai technikai megoldásokkal bármely ingatlant képessé lehet tenni a megújuló energiaforrások felhasználására.
Új ingatlanok esetén az építtető, tervező, vagy építész siethet segítségünkre az ötlet megvalósításához. De akár külső céget is hívhatunk az ingatlan tervezés fázisában, persze csak akkor, ha van beleszólásunk, s nem egy beruházó által finanszírozott többlakásos társasház építéséről van szó. Bár ilyen esetben sem vész el a remény, hogy meggyőzzük a beruházót mi magunk, vagy a többi leendő lakóval, bérlővel összeállva, közösen lépjünk fel egy modernebb ingatlan megépítése mellett.

Használt, saját tulajdonú ingatlanok esetén szakember tanácsát kell kérnünk. Ez a folyamat minden esetben egy beszélgetéssel indul. Profi cégek bevezettek egy úgynevezett online audit módszert. Az online audit lényege: hogy mint egy tesztet kitöltve, megadhatunk számos olyan alap információt otthonunkról, melyből a kivitelező cég egy ajánlatot, tervet tud készíteni számunkra a megújuló energiaforrások felhasználását illetően. Igazán hasznos ötlet ez a tervezés korai szakaszában, amikor még csak az gondolat fogalmazódott meg bennünk, de nem akarunk elköteleződni, vagy hosszas megbeszélésekre, tárgyalásokra járni. Az online audit lényege tehát ez, időt takarít meg számunkra. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ha komolyak a szándékaink, több egyeztetésre és megbeszélésre lesz szükség. Fel kell mérni a pontos igényeket, lehetőségeket, korlátozó tényezőket. A két legfontosabb tisztázandó pont az igények és a pénzügyi lehetőségek felmérése. Egy igazán jó szakember ezt a két tényezőt fogja számunkra összhangba hozni, hogy a pénzünkért a lehető legjobb megoldást válasszuk.