lovaglás címkéhez tartozó bejegyzések

Lovakkal az Őrségben

A lovak és lovaglás szeretete egészen őseinkig visszanyúlik, talán ennek is köszönhető, hogy hazánkban töretlen azoknak a száma, akik szabadidejüket a természetben és lovak közelében töltik.

Őrségi táj

Mint minden sport esetében, a lovaglással kapcsolatban is elmondható, hogy minél korábban kezdi az ember annál jobb, de soha nem késő. A nyeregben való stabil ülés és helyes testtartás kialakítása sok gyakorlást és szorgalmat kíván. Kezdetben még csak pattogni tudunk a nyeregben, a futószárnak köszönhetően az irányításra ekkor még nem kell nekünk ügyelni. Azt, hogy ki milyen hamar érez rá a ló ritmusára, teljesen egyénfüggő, de némiképpen hasonlatos ahhoz, mint amikor biciklizni tanultunk. Ott is a sok próbálgatást egyszer csak siker koronázza, miközben úgy érezzük, hogy mindent ugyanúgy csináltunk, mint előtte, ültünk a nyeregben és próbáltuk tekerni a pedált. Az ügetés elsajátításánál is hasonló a helyzet, eljön az idő, amikor hirtelen természetessé válik a dolog.
Fontos szem előtt tartani, – aki még nem ült lovon nem is gondolná -, hogy a lovaglás közben nagyon sok izmunk dolgozik és a sport közben rengeteg energiát égetünk. Ahhoz, hogy kialakuljon az ülésbiztonságunk, az izmainak is meg kell erősödniük, ez bizony sok izomlázzal jár. Amint a lovaglóizmaink állapota megfelelő, olyan természetes lesz maga a lovaglás is, mintha csak járnánk, ehhez persze rengeteget, és ami még fontosabb rendszeresen kell edzenünk.
A futószáras oktatást követően szabad kezet kapunk, ekkor tanuljuk meg, hogy irányítsuk, és hogyan adjunk jelzéseket a lovunk számára. Akinek van kedve tovább is fejlődhet és elsajátíthatja a díjugratás vagy díjlovaglás csínját-bínját, sokan kanyarodnak a western lovaglás felé. Ebben a sportban az a nagyszerű, hogy rendkívül változatos, mint ahogy az emberek, úgy a lovak között sincsen két egyforma. Vannak személyiségek, amelyekkel könnyen és gyorsan kijövünk, míg másokkal csak hosszú, együtt töltött idő, és közös munka után, mindez az állatokkal való kapcsolatainkra is érvényesek.

A lovaglás egyik legélvezetesebb és legfelszabadítóbb érzést nyújtó formája, a tereplovaglás. Az Őrségben is számos lovas tábor közül lehet válogatni, a sport szerelmeseinek talán nincs is jobb módja, mint lóháton felfedezni ennek a gyönyörű és látnivalókban gazdag tájnak a szépségeit. Az őrségi vendégházak remek szálláshelyül szolgálnak, ahonnan a természetet és a környező kis településeket, városokat is könnyen elérhetjük. Nemcsak nekünk, embereknek, hanem a lovaknak is jót tesz egy kis változatosság, az új környezet, és az őrségi szállások közül bőven találunk olyat, ahol a lovakat is el tudjuk helyezni, nincs más dolgunk, mint elindulni