izompanaszok címkéhez tartozó bejegyzések

A 21. század új gyógyászati vívmánya – Kinesio Taping

Új terápiás módszer hódít hazánkban, a Kinesio Taping. Egyre több helyen találkozunk vele a médián keresztül. A terápia Japán eredetű, melyet már a 70-es években felfedeztek, de Európában csak napjainkra vált ismertté és népszerűvé.

A kezelést elsősorban sportsérülések megelőzésére és gyógyítására kezdték alkalmazni, de bizonyított már más jellegű sérülések rehabilitációja során is. Ajánlható továbbá megterhelő, nehéz fizikai munkát végzőknek, fiataloknak és időseknek egyaránt.

taping

A kezelés egy rugalmas ragasztószalag felhasználásával történik, amelyet a sérült területre ragasztanak szakszerű technikával. A rugalmasságnak köszönhetően a szalag jól követi a test mozgását, így viselése szinte észrevétlen marad. Hatása azonban már nagyon is érzékelhető, ugyanis erős fájdalomcsillapító hatása révén rövid időn belül érzékelhető a szalag jótékony hatása. A Kinesio Tape felgyorsítja a gyógyulás idejét és lehetővé teszi, hogy a legsikeresebb sportolóknak se kelljen lemondaniuk a legnagyobb megmérettetéseket egy rosszkor jött izomhúzódás miatt.

A szalagot érheti víz, fürödni is lehet vele, hatásfokát mindez nem befolyásolja. Élettartama tapasztalatok szerint 1 hétre tehető, ezután a szalag magától kezd leválni a testről.
A Kinesio tapaszok ma már a szinte a szivárvány minden színében elérhetők. A színnek azonban nemcsak a divat szempontjából van jelentősége. A különféle színek eltérő hatásfokkal, más funkcióval is bírnak:
A kék színű tapaszt gyulladáscsökkentésre alkalmazzák elsősorban. Nyugtató hatással bír viselőjére, így kitűnő a hatása a görcsoldásban is.
A piros színű szalagot keringési- és anyagcsere problémák esetén javasolják.
A testszínű szalag semleges hatású, míg a fekete szalag állítólag a színes szalagok hatásfokának növelésére fejlesztették ki.

Nehéz megmagyarázni, hogy egy színes tapaszt hogyan tud kifejteni erős gyógyhatást? Milyen hatóanyagok vannak valójában a tapaszba rejtve, amik rövid idő alatt mélyen ülő izompanaszokra jelenthetnek gyógyírt. Sokan úgy vélik csupán placebo hatásról beszélhetünk.
Ismert sztársportolók is esküsznek a terápiára legyen szó akár placebo hatásról, akár bizonyított orvosi eredményekről. De talán mint minden más gyógymódnál, a Kinesio tapasz terápiánál is elmondható, hogy embere válogatja, kire milyen hatással van a szalag. Függ mindez a sérülés mértékétől és a szervezet befogadóképességétől is. Nem mindenkinek ugyanaz a gyógymód válik be ugyanarra a betegségre, érdemes tehát saját bőrünkön megtapasztalni milyen hatással van ránk a 21. század új gyógyászati vívmánya.