frakk címkéhez tartozó bejegyzések

Milyen költségekkel jár egy szalagavató bál?

A legtöbb fiatal életében az első igazán elegáns esemény a középiskola végén megrendezett szalagavató bál. Ez, bizony egy fontos korszak végét jelképezi. A hosszú éveken át tartó kemény tanulás az érettségivel ér véget, melyre a belépő az a szalag, melyet mindenkinek a szalagavatón adnak át.
Ez a bál azonban senkinek sincs ingyen, a szülőknek sokszor elég rendesen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy finanszírozni tudják. Nem egyszer előfordult már, hogy a 100 ezer forintot is meghaladta a bálra elköltött pénzösszeg, de természetesen lehet ezt másképp is csinálni.
Szerencsés esetben az osztály a középiskolai évek elejétől gyűjti a pénzt a közös kiadásokra. Ezt egy jó osztályfőnök segítségével egyszerűen véghez lehet vinni, komolyabb fejfájás nélkül. Sajnos azonban az általános módszer az, hogy az utolsó év első szülői értekezletén közli az osztályfőnök a szülőkkel, hogy mennyi pénzre lenne szükség fejenként a bál megrendezéséhez. Sokaknak ilyenkor jön a hidegzuhany. De nézzük pontosan milyen közös kiadásokra kell számítani:

– Terem bérlés és dekoráció: Az összeg legnagyobb része erre megy el. Kevés iskola rendelkezik akkora sportcsarnokkal vagy aulával, ahol megrendezhetnék a bált, ezért mindig egy külső helyszínt kell keresni valahol a közelben.

– Tánctanár(ok): A keringő és az osztálytánc kitalálása és betanítása komoly feladat, erre a feladatra mindig érdemes felfogadni egy vagy két profi tánctanárt.

– Profi fotós, videós: A szalagavató egy egyszeri, különleges alkalom, melyre mindenki sokáig szeretne emlékezni. Ennek pedig elengedhetetlen alkotóeleme egy-egy remek fénykép és videó felvétel, amit jó szakemberekre bízni. (Azon kívül, hogy pénzbe kerül az emberek felfogadása, ne feledkezzünk meg a kész anyag megvásárlásáról sem, az ugyanis plusz kiadást jelent.)

– Egyforma kosztüm a szalagtűzéshez: Sok osztályban megbeszélik, hogy egyforma bevonuló ruhát készíttetnek (szoknya/nadrág, blézer, esetleg egy kendő a lányoknak vagy nyakkendő a fiúknak).

– Ajándék az osztályfőnöknek és a tánctanároknak: A műsor végeztével illik megajándékozni az osztályfőnököt valami aprósággal, illetve a tánctanárokat legalább egy-egy csokor virággal.

– Afterparty: Egyre nagyobb divat, hogy a bál után, az estét együtt bulizzák át a fiatalok. Ezt, az úgynevezett afterpartyt általában egybekötik egy vacsorával is. Magát a bulit pedig vagy rábízzák egy külsős cégre, akik ennek a specialistái, vagy megszervezik ők maguk (kibérelnek egy szórakozóhelyet, dj-t, stb.). Plusz költség lehet ezen az estén a limuzinbérlés is, melynek szinte már hagyománya van. A diákok ezzel a luxus autóval mennek át a szalagavató helyszínéről a vacsorára.

A fentebb felsorolt tényezők összesen nagyjából 60-70 ezer forintot emésztenek fel, ezeken kívül pedig ott van még a rengeteg egyéni kiadás is:

– Meghívó: Ahhoz, hogy a szalagavatón részt vehessenek egy diák rokonai és barátai, mindenkinek meghívót kell vásárolnia. (Ezt általában az “ünnepelt” fiatal szülei veszik minden meghívottnak.) Az áruk nagyon eltérő lehet, vannak iskolák ahol csak 200-400 Ft, de akadnak olyanok is, ahol 2000-3000 Ft egy darab!

Keringő ruha kölcsönzés: A lányoknak egy szép fehér báli ruha, amit a keringő alatt viselnek 15-30 ezer forintot emészt fel. A fiúknak ennél jóval olcsóbb a frakk bérlés, ami kb. 6000 Ft (beleértve a méretre igazítást, és a helyszínre oda-vissza szállítást).
Szalagavató ruhák

– Cipő: Ez ismét csak a lányos családoknak jelent komolyabb gondot, hiszen keveseknek van otthon a szekrényében egy elegáns fehér magassarkú cipő, amiben még táncolni is tud. Egy jó minőségű cipő ára kb. 10000 Ft, de természetesen lehet találni akár 3000 Ft-ért is, úgyis csak egyszer lesz viselve.

– Haj: Fodrásza válogatja, hogy mennyit kér el egy elegáns frizuráért, de átlagosan kb. 4000-6000 Ft-tal kell számolni.

– Smink: Az ügyesebb lányok maguknak készítik el a sminkjüket, de persze egy ilyen jeles alkalomnál ki ne szeretne kicsit flancolni. Egy profi smink ára nagyon változó, lehet 1000 Ft, vagy akár 5000 Ft is. Jellemzően ha az osztálytársak összefognak, és közösen kérnek fel egy sminkest, akkor az jelentős kedvezményt biztosít számukra.

– Ékszer, illetve egyéb kiegészítők: Ez már ízlés dolga, de jellemzően kb. 2000 Ft-ot mindenki elkölt ilyen dolgokra.