Áll a bál

Ősz van, lassan kezdetét veszi a báli szezon. Szinte egymást érik az események, szüreti bál, középiskolások szalagavató bálja, évzáró céges rendezvények, opera bál, média bál, farsangi bál.

A hagyományos, századforduló előtti báli etikettet tartó rendezvények, mint például az Opera bál, vagy a balatonfüredi Anna bál, a meghívottaknak igényes meghívót küldenek, melyben leírják a programot, a vacsorai menüt, és előírják a viselendő öltözetet (dress code). A meghívón általában a dress code: black tie, ami azt jelenti, hogy az uraknak szmoking, a hölgyeknek hosszú alkalmi ruhát illik/kell viselni. Ha a dress code: white tie, jelentése az urak esetében frakk viselete (fecskefarkú zakó, merev fehér mellény, álló nyakú ing), a hölgyeknek pedig nagyestélyi ruha, könyököt takaró kesztyűvel, nos, ez napjainkban a protokoll szakértő szerint is csak a nyitótáncosokra értendő kötelezően.
Hölgyeknél a ruházatnál ügyelni kell rá, hogy a nagyestélyi ruha alól legfeljebb a cipő orra látszódhat ki, javasolt stólát viselni hozzá, valamint kisméretű boríték táskát (púdernek, zsebkendőnek, stb.). Vannak olyan rendezvények, ahol kisestélyiben, koktélruhában kell megjelenni. Vigyázat, a túl rövid, vagy túlságosan kivágott ruha közönséges hatást kelthet! Vegyük figyelembe az évszakot, a partner ruháját. A cipő színvilága illeszkedjen a ruhához, de legyen mindig sötétebb a ruha alapszínénél. Fehér cipőt csak fehér ruhához vegyünk fel. Táskánk szolid, vékony pántos legyen.

Báli ruha, ékszer kiegészítőkkel

Mindkét alkalmi viseletnél javasolt ékszerszettel kiegészíteni az öltözetet, de ha a ruhánk is hangsúlyos, inkább egy-egy kiegészítőt hagyjunk el. Ékszerszabály, hogy ne hordjunk egyszerre bizsut és nemes ékszert. Ha a megfelelő ékszer beszerzésére nincs időnk járni az üzleteket, az internetről is rendelhetünk szebbnél-szebb darabokat. A ruhát viszont muszáj személyesen kiválasztani, méretre igazíttatni, vagy egyedi darabként varratni magunknak. A nem megfelelő ruha kellemetlen pillanatokat okozhat.
A méretre készült, vagy méretre alakíttatott ruha a férfiak esetében is fontos, ékszer tekintetében pedig náluk a nyakkendőtű, és a mandzsetta gomb kerülhet szóba.

Néhány szó az étkezési etikettről: ha a menüsor ételeit felszolgálják, akkor egy asztalnál egyszerre kell a vendégeknek megkapni. Az étkezést a hölgyek kezdik, a damaszt szalvétát az ölünkbe kell teríteni, a vacsora végeztével pedig az asztalon bal oldalunkra, kicsit összegyűrve helyezzük. Abban az esetben, ha az ételek büfé asztalon vannak elhelyezve, de terített asztalnál fogyasztjuk, a pincéreknek el kell vinni az asztalról az előző fogásnál használt tányért, evőeszközt, mire a következő étellel a vendég visszaérkezik.
A vacsora után következik a tánc, mulatság hajnalig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.